Oproep lid Ondersteuningsplanraad

Ank MinkmanAlgemeen

Wie helpt PASSEND  ONDERWIJS mede vorm te geven? De MR verzoekt ouders van het Emmauscollege die affiniteit hebben met of kennis hebben van passend onderwijs zich kandidaat te stellen voor oudervertegenwoordiging in de OPR namens het Emmuascollege / stichting KAVOR. Puzzelstuk AIn de regio Rotterdam (14 gemeenten) is het Samenwerkingsverband Koers VO verantwoordelijk voor het aanbieden van passend onderwijs aan elke leerling, zo dicht mogelijk bij huis. Het samenwerkingsverband wordt gevormd door 24 schoolbesturen met 110 vestigingen voor voortgezet (speciaal) onderwijs in de regio Rotterdam. Dit omvat alle vormen van (speciaal) voortgezet onderwijs, van Praktijkonderwijs tot Gymnasium. Tevens is er aansluiting met het MBO in de regio.

De plannen en afspraken die een samenwerkingsverband maakt, worden vastgelegd in een ondersteuningsplan. In het ondersteuningsplan legt het samenwerkingsverband vast hoe leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben een passende plek en passende begeleiding kunnen krijgen. Dit ondersteuningsplan wordt ten minste 1 keer per 4 jaar opgesteld. Het plan moet zijn afgestemd met de gemeenten in de regio en de ondersteuningsplanraad (opr). (bron: www.koersvo.nl )

De ondersteuningsplanraad (opr) heeft instemmingsrecht voor het ondersteuningsplan van het samenwerkingsverband. Het uitgangspunt hiervan is dat ouders, personeel en leerlingen meebeslissen over hoe het samenwerkingsverband ervoor zorgt dat het voor alle leerlingen in de regio een zo passend mogelijke plek kan bieden. Daarvoor is het belangrijk dat het samenwerkingsverband de opr in een vroeg stadium betrekt bij het ondersteuningsplan, zodat er ruimte is om een plan te ontwikkelen waar alle partijen tevreden over zijn of mee in kunnen stemmen (bron: www.passendonderwijs.nl).

De leden van de opr zijn afgevaardigd door en/of afkomstig uit de medezeggenschapsraden van de scholen binnen het samenwerkingsverband. Het aantal leden van de opr bestaat voor de helft uit personeel en voor de andere helft uit ouders of leerlingen. De opr Koers VO bestaat nu uit 16 leden, 8 ouders en 8 personeelsleden. Er zijn nog 8 zetels (van 8 schoolbesturen) vacant.

De gehele opr vergadert 5 á 6x per jaar, waarbij 1 avond is ingeruimd voor scholing.  Daarnaast werkt de opr voor de uitvoering van haar taken met werkgroepen die vergaderstukken voorbereiden.  Deze werkgroepen worden in onderling overleg samengesteld op basis van expertise van de leden. U vindt het jaarverslag 2015 op de website van Koers VO. ( www.koersvo.nl )

Stichting KAVOR, waartoe het Emmauscollege behoort, wordt in de opr door een ouderlid vertegenwoordigd. De afgelopen vier jaar heeft mevrouw  J. Vermeer deze taak namens de MR vervult. Zij legt echter aan het einde van dit schooljaar haar functie neer. Haar plaats in de opr komt daarmee vacant.

U kunt zich aanmelden bij de secretaris van de MR: LAN@emmauscollege.nl