BetaPlus-klas naar universiteit in Leiden

Ank MinkmanExcellentie

Afgelopen woensdag (18 januari) heeft de betaplus-klas een bezoek gebracht aan de universiteit in Leiden. Daar was een programma samengesteld waarbij de leerlingen aan de slag gingen met zogenaamde kwantumproeven. In deze proeven werden verschijnselen uit de kwantummechanica zichtbaar gemaakt met behulp van specialistische apparatuur en konden leerlingen van dichtbij kennis maken met de natuurkunde uit de sterrenkunde en de kwantummechanica. Onder andere onderzochten ze hoe de kleur licht afhangt van de temperatuur van een voorwerp en hoeveel energie lichtfotonen bevatten en hoe dat afhangt van de soort straling die wordt uitgezonden. Ook werd er geleerd hoe het broeikaseffect met behulp van verschijnselen uit de natuurkunde te verklaren is.

Tijdens de lunch was er een lezing over exoplaneten rond andere sterren en wat we nu al wel en zeker ook nog niet weten over dit interessante onderwerp. Daarna presenteerde we elkaar de resultaten van onze onderzoeken en vertrokken we weer naar huis.

Al met al was het weer een heel leerzaam programma en waren we blij met de gastvrijheid die we ontvingen bij de universiteit in Leiden.