Op dinsdag 15 januari zijn wij met 11 science leerlingen uit de brugklas naar een leuke en leerzame dag in het teken van de “plastic soep” op de Universiteit Utrecht geweest.
Om 10.00 uur kregen we een interessante lezing van een half uur van Erik van Sebille (oceanograaf/natuurkundige) die zijn onderzoek erop richt hoe plastic zich in de oceanen beweegt. Daarbij werd de vraag ook gesteld hoe erg de plastic soep eigenlijk voor ons mensen is.
Onze groep ging naar het practicumlokaal om proefjes met het zelfgemaakte plastic te doen. Over dit onderwerp moesten ze zelf een onderzoeksvraag verzinnen, vooraf de veronderstelling bedenken, proefjes uitvoeren en de conclusie noteren op een werkblad. Daarna moesten de leerlingen zelf situaties schetsen en berekeningen maken over zeestromingen.
De leerlingen maakten vervolgens kaartjes met daarop het verhaal met hun oplossing voor het probleem: hoe kunnen we het plastic verwijderen dat zich aan de oppervlakte en op de bodem van de oceanen bevindt. De kaartjes werden later ingenomen, omdat de oceanograaf en zijn team is geïnteresseerd in de oplossingen van de studenten.
Ter afsluiting maakten de leerlingen per groepje een poster hierover. De posters werden besproken en daarna opgehangen, zodat iedereen de resultaten kon bekijken.
Het was een leuke en leerzame dag.
Mevrouw Nol en mevrouw Bik